Små bedrifter - store linjer

Her i Selbu er vi flere kvinner som har små nisjebedrifter på helt forskjellige områder innen handel. I 2022 bestemte vi oss for å samarbeide og startet Selburuta. Selburuta var opprinnelig navnet på bussruta mellom Trondheim og Selbu fra 1922. Dette var en rute som fraktet både folk og varer fra sted til sted og ble etter hvert mer som en institusjon enn en bussrute. Vi som er medlemmer i Selburuta møtes innimellom, utveksler erfaringer, diskuterer utfordringer og muligheter. Vi kjenner hverandres bedrifter, kan informere våre kunder om de andre stedene, samarbeide for booking av turer imellom stedene og om åpningstider. Styrke, ressurser og fellesskap er viktig.

Men hvorfor satser vi ikke stort? Hvorfor setter vi ikke høye mål om ekspandering, sysselsetting og store omsetninger istedenfor å surre rundt med små foretak som knapt nok gir overskudd for enkelte? Hvilken verdi har slike små bedrifter i vårt samfunn hvis de ikke gir større sysselsetting og skattepenger inn til kommune og stat?

Går du på et kjøpesenter i dag, så finner du alt du trenger. (Og litt til) Men det ene kjøpesenteret er gjerne ganske likt det andre, samme hvor du er i verden. Butikkene er ferdigdesignet av eksperter som har forsket på alt fra vinkler og hjørner, plassering, møblering, fargevalg, lyssetting og musikk som skal få deg til å handle mest mulig på kortest mulig tid. I butikken blir du ekspedert av mennesker som er ansatt og trent til å si de riktige tingene til riktig tid for å skape mest mulig salg.

Så hvorfor skal vi ha små, nisjebutikker og bedrifter ute i bygdene når du får alt du trenger, effektivt og greit under ett tak på et tettsted nær deg?

De små nisjebutikkene du finner her på Selburuta, startet og drevet av kvinner, har alle et utspring i en lidenskap og menneskelige ressurser. Felles for oss alle er ikke hva vi kan tjene penger på, men det er «hva er jeg god på, hva brenner jeg for?» Hver og en av oss har bygd en bedrift ut fra våre egne ressurser så de ikke skal gå til spille og vi skal kunne dele vår glede med andre som igjen fører til at vi kan gjøre enda mer av det som vi er gode på. Dette er bærekraft i praksis!

Her er ting verken strømlinjeformet eller kalkulert. Det er ekte, genuint og nært. Pengene du legger igjen går direkte tilbake til den som har gjort all jobben, - og for alle oss i Selburuta: tilbake til å holde bedriften i live. Ikke til en kjede der de som sitter øverst på toppen skummer av alle godene mens de nede på bunnen knapt nok har til salt i grøten. Vi som driver disse bedriftene er kulturformidlere, kunnskapsformidlere, medmennesker og tjenesteytere. Vi inspirerer andre til å se at det er mulig å gjøre noe du alltid har drømt om. Eller gjøre ting du faktisk aldri har drømt om! «Kan du, så kan jeg.»  Vi strekker oss ekstra langt for å gi deg det du ønsker fordi det er en del av vår filosofi å være nær kunden, nær det virkelige livet.

Som det sto på en amerikansk memes jeg leste for noen år siden på nettet: «Hver gang du kjøper noe fra en liten bedrift, så er der et ekte, lykkelig menneske bak som gjør en liten happy-dans.» Og for meg så er alt dette mye mer verdt enn allverdens strømlinjeformede kjøpesenter. Opplevelsen av å handle på et unikt sted, bygd opp av et menneske med hjerte og sjel istedenfor utfra kjedenes forskning og profitt, kan ikke måles i penger. Det er rettferdig handel, det er bærekraft og det er livskraft.

Ta Selburuta!

Facebook Selburuta

Next
Next

Jønnbrød